Groepsaccommodaties op maat in de Achterhoek in Gelderland

Kiest u voor een groepsaccommodatie in de Achterhoek dan kiest u voor een prachtige en rustige locatie in Nederland. De Achterhoek ligt tussen de IJssel en de Duitse grens, een verrassend cultuurlandschap dat veel mensen nog niet kennen. Hier groet u nog iedere fietser en wandelaar die u tegenkomt met “mojn” en “ajuus” als u weer weggaat. Kijk niet raar op als u met een kaart of met pech langs de weg staat en mensen de tijd nemen om te stoppen en je te helpen. Ervaar de gastvrijheid vanuit onze aangeboden groepsaccommodaties in de Achterhoek.  Laat de dagelijkse hectiek achter je en geniet van de rust en de ruimte die de Achterhoek je biedt.

Bekijk alle accommodaties in de Achterhoek

Natuur

Ontdek een groepsaccommodatie in de natuur
Het eeuwenoude kleinschalige landschap van de Achterhoek heeft na iedere bocht weer een verrassing voor u in petto. Weides, bossen, akkervelden en oude boerderijen wisselen zich voortdurend af en zorgen steeds voor een ander beeld en prachtige doorkijkjes. U vindt hier het unieke en afwisselende coulisselandschap in de Achterhoek op zijn mooist.

Het landschap is voor een groot deel door de boer gevormd. Honderden jaren lang zijn de esgronden opgehoogd, de veengebieden zijn ontgonnen en de houtwallen zijn aangeplant. Daartussen de nog de oorspronkelijke bossen, venen en de stuifzanden van de rivierduinen.De glooiingen in het landschap zijn vaak het gevolg van deze kleinschalige landbouw.

Maar er zijn ook flinke heuvels zoals de Lochemse Berg en het mysterieuze Montferland, dat zich direct op de grens uitstrekt tot aan de Rijnvallei met uitzichten die we in ons land nauwelijks kennen.

Geschiedenis

De opbouw van de achterhoek
De Achterhoek was eeuwenlang een relatief geïsoleerde streek. Vroeger waren er bijna geen bruggen over de rivieren en reizen naar de rest van Nederland was daardoor niet gemakkelijk. Dat verklaart waarom de Achterhoek en de Duitse grensregio soms naadloos in elkaar overlopen, ze zijn, soms noodgedwongen, veel op elkaar gericht geweest.

Protestantse en katholieke dorpen wisselen elkaar af en de Bisschop van het Duitse Munster, waaronder de beruchte Bommen Berend, had zeggenschap over grote delen van de Achterhoek. Soms vindt u, nog geen honderd meter over de grens, katholieke kerkjes toen die in Nederland een tijd lang verboden waren.

Klik op 'lees verder' voor meer informatie.

 

De Spanjaarden zijn er nooit in geslaagd om Grolle (Groenlo) te veroveren en het beleg van Grol wordt er nog altijd jaarlijks gevierd, natuurlijk uitsluitend met het lokale bier Grolsch. Al wordt dat tegenwoordig niet meer in Groenlo gebrouwen. Maar daar dichtbij in het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde wordt nog wel ambachtelijk bier gebrouwen en je krijgt er een goed beeld hoe zwaar het boerenleven op de schrale zandgronden moet zijn geweest.

Overal langs de Oude IJssel zijn er nog oude ijzergieterijen (Hutten) te vinden. Van Isselburg (D) tot aan Doesburg werd er eeuwenlang ijzer gewonnen uit het oer, de ijzerhoudende grond. In Ulft is één van de oudste industriële complexen van Nederland te zien. Al sinds 1754 werd hier op grote schaal gietijzeren producten gemaakt, terwijl er in de rest van het land nog nauwelijks sprake was van industriële ontwikkeling.

Hanzesteden en kastelen

Goed bewaarde kastelen in de Achterhoek
Bezoek de prachtig bewaard gebleven Hanzesteden Doesburg en Zutphen; tijdens een fietstocht langs de IJssel tussen deze steden kom je door het lieflijke Bronkhorst. Met zijn 100 inwoners het kleinste stadje van ons land. Nergens vind je zoveel kastelen als in de Achterhoek. Rond Vorden zijn er maar liefst acht kastelen, waarvan je er een aantal kunt bezoeken. Bezoek het indrukwekkende Huis Bergh in ’s Heerenberg of de Slangenburg bij Doetinchem. Maar vergeet zeker niet om kasteel Ruurlo te bezoeken waarin een unieke collectie van de schilder Carel Willink is ondergebracht.

Bookedoo tip

Groepsaccommodatie Zelhem

Deze prachtige luxe verbouwde boerderij voor 10 personen ligt in de Achterhoek en is bij uitstek geschikt voor de natuurliefhebber die de rust kan waarderen.
 

Bekijk deze accommodatie

Coulisselandschap op zijn mooist

Reis terug in de tijd in de Achterhoek
Waan uzelf in het buitenland op de woensdagsmarkt in Winterswijk en bekijk in het Mondriaanhuis hoe Piet Mondriaan daar zijn schildersloopbaan begon. Fiets door het unieke landschap rond Winterswijk met de Scholteboerderijen, houten topgevels en buurtschappen. Vergeet vooral niet in de tijd terug te reizen bij de steengroeve.  

En als je daar dan toch in de buurt bent is daar het authentieke Bredevoort en Aalten, het Jeruzalem van het Oosten. Ook op zeven heuvels(tjes) gebouwd en zeker zoveel verschillende geloven. Terwijl u er toch bent kan u zeker het Onderzoeksmuseum op de markt eens bekijken dat is een unieke ervaring.

Feesten en ontspanning

Een leuke dag weg in de Achterhoek
Festivals als de Zwarte Cross en Manaña Manaña, met hun ongedwongen sfeer veel meer dan alleen muziekfestival, vinden hun oorsprong in de spontane feesten en ongein die u in ieder dorp bij de jeugd tegenkomt. Ze sluiten naadloos aan bij de jaarlijkse volksfeesten die u in heel de Achterhoek kunt vinden. Beide festivals zijn ooit gestart in en om Hummelo, de bakermat van de dialectgroep Normaal. Hun boerenrock heeft de Achterhoek op de kaart gezet en de bandleden zijn op het dorpsplein in brons gegoten.

8,6
150 gasten geven ons gemiddeld een 8,6!